A-kasse til selvstændige - Find den bedste og billigste - Økonomitjek

A-kasse til selvstændige

Der er særlige regler, som gælder, når du skal finde en a-kasse som selvstændig. En selvstændig i Danmark kan blive medlem af en a-kasse på samme måde som en lønmodtager. Dog får du typisk ikke adgang til dagpenge, på samme måde som en almindelig lønmodtager.

Herunder har vi samlet et komplet overblik over a-kasse til selvstændige. I artiklen får du svar på hvilken a-kasse, som kan tilbyde de bedste vilkår til dig som selvstændig. Derudover finder du et overblik over, hvilke regler der gør sig gældende, for at du kan få dagpenge.

Her er alt, du skal vide.

Hvad er a-kasse til selvstændige?

Hvad er a-kasse til selvstændige?

En a-kasse til selvstændige er din forsikring mod ledighed, som bl.a. kan forekomme ved en eventuel konkurs af din virksomhed. Hvis du er medlem af en a-kasse, vil du modtage dagpenge.

For at modtage dagpenge skal du have været medlem i minimum et år, før du kan få udbetalt dagpengene. 

En a-kasse fungerer også som sparringspartner, der kan hjælpe med at få dig tilbage på arbejdsmarkedet. 

Det er en fordel hvis a-kassen har særligt fokus på selvstændige, da de bedre vil kunne holde dig opdateret på de seneste regler for selvstændige i forhold til dagpenge.

En a-kasse for selvstændige er med andre ord et sikkerhedsnet samt en sparringspartner, som griber dig, hvis du skulle miste din virksomhed.

Hvorfor a-kasse for selvstændige?

Hvis du er virksomhedsejer, er det en fordel at vælge en a-kasse, som har fokus på selvstændige erhvervsdrivende. Det skyldes, at de typisk har mere kendskab til din erhvervsmæssige situation.

Når du vælger en a-kasse for selvstændige, vil de bedre kunne vejlede - og hjælpe dig med de gældende dagpengeregler for selvstændige.

A-kasser, som har særligt fokus på erhvervsdrivende, kan bedre hjælpe dig med rådgivning og vejledning. Det skyldes, at de har bedre kendskab til din situation end en a-kasse, der også har fokus på almindelige lønmodtagere. 

Hvornår anser din a-kasse dig som selvstændig?

Hvornår anser din a-kasse dig som selvstændig?

Din a-kasse vil anse dig som selvstændig, hvis du har en selvstændig virksomhed med det formål at få et økonomisk udbytte. Du skal derudover selv arbejde i virksomheden. Det vil sige, at det ikke er nok, hvis du blot ejer en virksomhed.

Det er dermed dine aktiviteter, som afgør, om en a-kasse anser dig som selvstændig eller ej. Dagpengesystemet og skattesystemet er koblet sammen, og er dermed med til at afgøre, om du er selvstændig i din a-kasses øjne.

Bedste a-kasse for selvstændige

Prisen for bedste a-kasse for selvstændige gik i 2022 til FTFa, som titlen "Årets bedste a-kasse" i 2022 for selvstændige.

På trods af det findes der en række gode a-kasser for selvstændige, som kan give dig dagpenge samt lønsikring på samme måde som almindelige lønmodtagere. Derudover får du flere fordele, som kan være brugbare.

Den bedste a-kasse for selvstændige erhvervsdrivende giver også rådgivning og vejledning, når du skal finde ud af dine muligheder for dagpenge.

Her kan det være en fordel, hvis du finder en a-kasse med fokus på selvstændige. På den måde kan du få gavn som ny og spirende eller erfaren selvstændig, der starter et nyt projekt op i Danmark.

Liste over bedste a-kasse for selvstændige

Udbyder Åben for A-kasse pr. måned Fagforening pr. måned 

Virksom

Selvstændige

482 kr./md.  211 kr./md.
ase Alle 514 kr./md. 74 kr./md.
Det faglige hus Alle 486 kr./md. 69 kr./md
min A-kasse Alle 490 kr./md. Nej
Krifa Alle 505 kr./md. 150 kr./md.
MA (a-kassen for humanister og scienter)  Alle 502 kr./md. Nej
Akademikernes A-kasse Akademikere 467 kr./md. Nej
3F A-kasse Alle 524 kr./md. 468 kr./md.
CA Alle 505 kr./md. 55 kr./md.
HK Alle 517 kr./md 463 kr./md.
FAK Bestemte faggrupper 521 kr./md Nej
AJKS Alle 468 kr./md.  Nej
DSA Sundhedsfaglige 451 kr./md Nej
Lederne Ledere 480 kr./md. 199 kr./md.
FTFa Alle 468 kr./md. Nej
Business Danmark Salg og marketing 490 kr./md 167 kr./md.

Opdateret d. 22-05-2023

Find den bedste a-kasse for selvstændige her

Billigste a-kasse for selvstændige

Den billigste a-kasse for selvstændige er FTFa, som tilbyder a-kasse for alle faggrupper til
468 kr./md.

Når du skal vælge en af de billigste a-kasser, er det vigtigt, at du også overvejer, hvad du får for pengene. Det kan altså være en god ide, hvis du vælger en billig a-kasse, som specialiserer sig inden for din faggruppe.

Vælg derfor en a-kasse, der har fokus på dig med en selvstændig virksomhed. På den måde kan du opnå maksimal udbytte for pengene. Det giver typisk adgang til professionel rådgivning, som specialiserer sig med de seneste regler inden for dagpenge til selvstændige.

Overblik over billigste a-kasse for selvstændige

Udbyder Åben for A-kasse pr. måned Fagforening pr. måned 

Virksom

Selvstændige

482 kr./md.  211 kr./md.
Det faglige hus Alle 486 kr./md. 69 kr./md
min A-kasse Alle 490 kr./md. Nej
Krifa Alle 505 kr./md. 150 kr./md.
MA (a-kassen for humanister og scienter)  Alle 502 kr./md. Nej
Akademikernes A-kasse Akademikere 467 kr./md. Nej
CA Alle 505 kr./md. 55 kr./md.
HK Alle 517 kr./md 463 kr./md.
FAK Bestemte faggrupper 521 kr./md Nej
AJKS Alle 468 kr./md.  Nej
DSA Sundhedsfaglige 451 kr./md Nej
Lederne Ledere 480 kr./md. 199 kr./md.
FTFa Alle 468 kr./md. Nej
Business Danmark Salg og marketing 490 kr./md 167 kr./md.
ase Alle 514 kr./md. 74 kr./md.
3F A-kasse Alle 524 kr./md. 468 kr./md.

Opdateret d. 22-05-2023

Find den billigste a-kasse for selvstændige her

Regler for a-kasse til selvstændige

Regler for a-kasser til selvstændige

Der er en række særlige regler om indkomst- og beskæftigelseskrav, som du skal være opmærksom på, hvis du skal modtage dagpenge.

For at modtage dagpenge som selvstændig skal du opfylde følgende krav:

  • Du skal opfylde indkomst- og beskæftigelseskrav

  • Du må ikke drive selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse

  • Det skal typisk være registreret hos Erhvervsstyrelsen, at du ikke længere er ejer

I mange tilfælde kan du nøjes med at afmelde virksomheden fra CVR-registret og få et ophørsbevis fra Skatteforvaltningen. Hvis du udtræder af en virksomhed med flere ejere, skal det være registreret hos Erhvervsstyrelsen, at du ikke længere er ejer.

I 2018 vedtog Folketinget en række nye regler for dagpenge for selvstændige i Danmark. Reglerne er i dag således at:

  • Dagpenge optjenes ved en summering af al A- og B-indkomst og overskud i selvstændig virksomhed.

  • Dagpengesatsen beregnes ved en summering af al A- og B-indkomst og overskud i selvstændig virksomhed, efter samme satsberegningsmodel, som gælder for lønmodtagere

  • Du skal have været medlem af en a-kasse i mindst 1 år

  • Du skal være registreret som arbejdssøgende hos jobcenteret

  • Hvis du er blevet ledig for nylig, skal du opfylde et indkomstkrav, som betyder at du inden for de sidste 3 år, skal have haft en vis indtægt.

  • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet

Kan man få dagpenge, hvis man har et CVR nummer?

Hvis din virksomhed er din hovedbeskæftigelse, skal den ophøres, før du kan modtage dagpenge. Du kan altså ikke få udbetalt dagpengesatsen, hvis du ikke har registreret hos Erhvervsstyrelsen, at du ophører eller udtræder som ejer af din virksomhed. 

Hvor meget kan jeg få i dagpenge som selvstændig?

Dagpengesats som selvstændig

Du kan maksimalt få 19.728 kr. (2023) som fuldtidsforsikret. Hvis du er deltidsforsikret, er den maksimale dagpengesats på 13.152 kr. (2023).

Hvor meget du kan få i dagpenge, beregnes baseret på de 12 måneder med den højeste indtægt inden for de seneste 24 kalendermåneder forud for din ledigmeldelse.

Derudover indgår følgende typer indtægter fra selvstændig virksomhed i beregningsgrundlaget:

  • Virksomhedens skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster, fx overskud fra enkeltmandsvirksomhed, dog med fradrag for evt. overførsel af beløb til medarbejdende ægtefælle.

  • A-indkomst (løn) udbetalt fra et selskab, hvor du har afgørende indflydelse.

  • Din ejerandel af overskud i et selskab, hvor du har afgørende indflydelse.

Fradrag for a-kasse

Fradrag for a-kasse

Du kan få fradrag på op til 6.000 kr.(2023) for dit kontingent til a-kasse eller fagforening. Det kan du gøre ved at følge disse trin:

  1. Log på TastSelv Borger.

  2. Tryk på "Forskudsopgørelsen 2023".

  3. I feltet "Bidrag til a-kasse, efterlønsordning og fleksydelse" kan du skrive det beløb, som du regner med at komme til at betale. Du kan højst få fradrag for 6.000 kr. (2023).

  4. Tryk på "Beregn" nederst på siden og tjek at du har skrevet rigtigt.

  5. Tryk på "Godkend".

Lønsikring for selvstændige

Lønsikring for selvstændige er nogle penge, som du kan få som supplement - eller i stedet for dagpenge, afhængig af hvilken lønsikring du vælger.

Lønsikring er en form for forsikring, som du selv kan tilkøbe hos din a-kasse eller forsikringsselskab. Det er altså ikke en offentlig ydelse, som du får gennem staten ligesom kontanthjælp.

Skulle du blive nødsaget til at lukke din virksomhed pga. sygdom, konkurs eller bare vælger at sælge eller lukke den, vil din lønsikring træde i kraft, så du kan få udbetalt næsten det samme beløb hver måned, som du plejer.

Spørgsmål og svar

Kan man være på a-kasse som selvstændig? Se mere
Hvis du er selvstændig, kan du sagtens være medlem hos en a-kasse. Her gælder samme regler som for en almindelig lønmodtager. Forskellen er, at der gælder særlige regler, hvis du ønsker at få udbetalt dagpenge. Her skal du træde helt ud af virksomheden.
Hvad skal jeg gøre for at få dagpenge som selvstændig? Se mere
For at få dagpenge som selvstændig skal du have været medlem af en a-kasse i mindst 1 år, være registreret som arbejdssøgende hos jobcenteret, opfylde et indkomstkrav samt stå til rådighed for arbejdsmarkedet.