Hvad er WiFi

Hvad er WiFi?

Hvad er WiFi?

WiFi er ganske simpelt trådløst internet. 

WiFi (Wireless Fidelity) er en trådløs teknologi, som giver adgang til trådløs netværksforbindelse til enheder som computere, smartphones, tablets og andre enheder med trådløse netværkskort.

Hvad er WiFi?

Typer af WiFi forbindelser

Der er grove træk 4 forskellige typer af WiFi/internetforbindelser.

  1. Fiber (som hovedregel, den hurtigste og mest stabile forbindelse)
  2. COAX (TV stikket)
  3. Mobilt bredbånd (4G el. 5G) 
  4. ADSL (Kobbernettet/telefonstikket)

Alle disse forbindelser kan buges til WiFi. Ovenstående rækkefølge på forbindelser er som udgangspunkt rangeret fra højst til lavest (på stabilitet og hastighed). Nogle vil måske mene, at det er lidt kontroversielt at sætte mobilt bredbånd over telefonstikket, men man ser ofte langt hurtigere forbindelser på mobilt bredbånd, da kobbernettet stille og roligt er ved at blive udfaset. Til gengæld kan der være noget omkring stabiliteten på det mobile bredbånd. Når det er sagt, så afhænger det naturligvis af dit setup og adresse. Se hvilken forbindelse og hastighed, du kan få på din adresse her.

Din WiFi hastighed (mbit) bliver i stor stil påvirket af, hvor langt væk din enhed er fra routeren. Du kan sagtens have en høj fiberforbindelse med 1000/1000 mbit, der bliver halveret på bare få meter og yderligere svag, hvis der er vægge imellem router og fx dit TV, mobil eller computer.
Afhængig af forbindelse og hastighed, kan man i nogle tilfælde med fordel vælge at kable sin forbindelse.

Prøv evt. at tage en hastighedstest både med og uden kabel, så du ved, hvad du har at arbejde med. Tag hastighedstest . OBS: oplyses i Mbps, som står for megabit per sekund. Det er samme tal som mbit, når du ser de to tal hos en udbyder eller her på vores sammenligningsside.

Mbit - hvor meget skal jeg bruge?

Der oplyses altid to tal i forbindelse med mbit = download og upload. Download tallet står altid først. 
Download er ofte den hastighed, som folk tillægger mest vægt. Download hastigheden bestemmer bl.a. hvor mange enheder, der kan være på samtidig og hvor hurtigt, du kan hente filer, billeder, streame film mv.

Upload-hastighed fortæller, hvor hurtigt du kan uploade indhold, fx billeder på Facebook, sende mail med vedhæftede filer, gemme filer på online (sky)tjenester, som Google drev eller iCloud.   

Et godt tip til at vurdere dit behov for internethastighed er at tælle antallet af enheder eller ting i dit hjem, som bruger internet, såsom smartphones, tablets, computere, tv-bokse, spilkonsoller og Sonos højttalere. Men også andre wifi-gadgets som smart termostater, Philips Hue lyspærer, overvågningskameraer, robotstøvsugere osv. Det er vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle routere kan håndtere et ubegrænset antal enheder, og nogle gamle routere kan kun klare op til 8 enheder. I sådanne tilfælde bør du typisk kontakte din internetudbyder og spørge om en nyere router.

Derudover skal du vurdere, hvor meget du og andre på samme netværk streamer, da dette også vil påvirke dit behov for hastighed. Disse to faktorer giver en god fornemmelse af den hastighed, du har brug for, samt lidt ekstra. Når det kommer til gaming, kræver det mindre hastighed end man måske tror. Det vigtigste er hastighed til at downloade spil.

Herunder kommer vi med bud på, hvor mange mbit forskellige ”situationer” trækker:

  • 1-5 Mbit pr. enhed: En tændt enhed, der er online.
  • 5-10 Mbit pr. enhed: Streaming i høj kvalitet (HD), Gaming.
  • 10-30 Mbit pr. enhed: Streaming 4K-indhold, gamer livestream upload i højeste kval 

Husk at din mbit hastighed kan være væsentlig mindre, når du er på WiFi, end hvad der reelt kommer ind til din router.